Kouvolassa on saatu päätöksiä aikaan

(Kouvolan Sanomat 8.1.2015 / yleisönosastokirjoitus)

Raimo Pehkonen oli huolestunut Kouvolan taloudesta (Mielipide 5.1.). Hän jopa löyhästi siteerasi tasavallan presidentti Sauli Niinistöä: ”Talous täytyy saada kuntoon, velaksi eläminen on lopetettava, ja ihmettä ei tule lähiaikoina tapahtumaan”.

Pehkonen kuitenkin unohti Niinistön uudenvuodenpuheen keihäänkärjen. Niinistö painotti muutoksen tärkeyttä: ”Me kyllä tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä, miten tulisimme uudelleen valituiksi niin tehtyämme.”

Oivallisia sanoja presidentiltä. Päättäjiltä puuttuu rohkeus viedä oikeita asioita eteenpäin.

Yllä olevaan viitaten en ymmärrä kritiikkiä, jota Pehkonen esitti. Hän väitti, että Kouvolassa ei ole tehty mitään talouden oikaisemiseksi. Uusi Kouvola on kuitenkin tehnyt Suomen suurimman kuntaliitoksen, joka on mahdollistanut monenlaista talouden sopeuttamista.

Olemme saaneet terveydenhuollon kustannukset laskemaan kahtena vuotena peräkkäin. Organisaatiosta on päätösten mukaisesti vähentynyt 600 henkilöä vuoden 2014 loppuun mennessä. Uudet päätökset lähes 200 henkilön vähentämiseksi kahden seuraavan vuoden aikana on tehty. Organisaatiosta häviää 800 henkilöä valtuustokauden aikana.

En ymmärrä Pehkosen logiikkaa tarkastella asioita ja tehdä niistä johtopäätöksiä. Hän tunnistaa presidentti Niinistön lausahduksen, ”Muutosten ja uudistusten tekeminen on tunnetusti vaikeaa”, mutta ei ymmärrä mitä se merkitsee. Pehkonen patistaa toimeen talouden sopeuttamiseksi, mutta samalla arvostelee tomerasti kaikkia valtuuston tekemiä sopeuttamispäätöksiä.

Muutokset kuntatalouden rakenteisiin ovat vaikeita, kuten monesti on todettu. Näin on siksi, että muutokset näkyvät lähes aina kunnan tuottamissa lakisääteisissä palveluissa. Kouvolassa päätöksiä on saatu aikaan, muu Suomi tulee perässä pienellä viiveellä. Se on varmaa.

Jo vuotta aikaisemmin uuden vuoden puheessaan presidentti Niinistö sanoi: ”Käsillä on nyt havahtumisen hetki. Meidän on katsottava rohkeasti eteenpäin. On tehtävä päätöksiä. On luotava uutta, mutta myös purettava vanhaa, pysyväksikin luultua.”

Päätökset, joita Kouvolassa rakenteiden osalta on tehty, ovat vaikeita, mutta välttämättömiä. Päätöksentekoa onkin turha haukkua saamattomaksi. Täällä ei ole puuttunut rohkeutta tehdä päätöksiä. On purettu vanhaa, pysyväksikin luultua.

Omassa uudenvuodentervehdyksessäni sanoin, että meidän ei pidä vahvistaa negatiivista viestiä, vaan katkaista siltä siivet. Toivoin myös positiivisempaa otetta kannanottoihin. Meidän kouvolalaisten on nähtävä, että Kouvola on meidän yhteinen asia.

Jari Larikka, kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.), Kouvola